Son yıllarda mutfaklarda tercih edilen yağlardan biri olan kolza yağı (kanola yağı), sağlıklı yağlar ortasında sayılmasına karşın, uzmanlar bu yağın birtakım cinslerinin sıhhati olumsuz etkileyebileceği konusunda uyardı. Bilhassa soğuk presleme usulüyle elde edilen saf kolza yağı, yüksek ısılara maruz kaldığında toksik hususlar üretebilirken, kansere yol açabilecek ziyanlı bileşenler oluşturabilir.
HANGİ DURUMLARDA KULLANILMALI?
Kolza yağı, farklı üretim tekniklerine bağlı olarak iki ana çeşide ayrılıyor; rafine ve saf kolza yağı.
Rafine kolza yağı: Bu tıp, yüksek sıcaklıklarla işlenmiş olur, pişirme ve kızartma süreçleri için uygun kabul edilir lakin bu süreç sırasında yağın besin kıymetlerinde kayıplar yaşanabilir.
Saf kolza yağı: Soğuk presleme tekniğiyle üretilen saf kolza yağı, varlıklı besin kıymetleriyle dikkat çeker lakin bu yağ sırf soğuk yemeklerde ve salatalarda kullanılmalıdır. Yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında, omega-3 yağ asitlerinin bozulması ve kanserojen hususların oluşması riski bulunur.
YAĞ SEÇERKEN BU NOKTALARA DİKKAT EDİN
Kolza yağının gerçek kullanımına dikkat edilmesi gerektiği üzere sağlıklı bir pişirme tecrübesi için gerçek yağın seçilmesi de hayli değer arz eder. Pişirme süreçleri için rafine zeytinyağı, ayçiçek yağı, fıstık yağı ve üzüm çekirdeği yağı üzere yağlar tercih edilebilirken soğuk yemekler, salatalar ve soğuk tarifler için ise soğuk sıkım kolza yağı, ceviz yağı yahut keten tohumu yağı daha uygun seçenekler olur.
ETİKETİ KESİNLİKLE OKUYUN
Uzmanlar, kolza yağı alırken etiketleri dikkatlice incelemenin değerine dikkat çekerken bu sayede sıhhat açısından yararlı seçimler yapılabilir. Bilhassa saf kolza yağı üzere yağlar yemeklerde kullanılırken yüksek ısılara maruz bırakılmamalıdır.